Svar till: Bränsleförbrukning 2.0 TD4

Forum TEKNIK Discovery Discovery Sport (2015–) Bränsleförbrukning 2.0 TD4 Svar till: Bränsleförbrukning 2.0 TD4

#100695
MartinMartin
Deltagare

Hej
Jag har kört en DS 180 från 2017 i ett år nu. Hade en D3:a förut och DS:en ska naturligtvis inte jämföras med den. Hade jag haft ett riktigt behov så hade jag köpt en D4:a…
Men, vi är totalt fem inklusive tre tonåringar+en hund. Det funkar. Har en takbox vid behov. Rymlig innuti och rullar på bra. Skulle nog påstå att 0,6 i jämnt och lugnt landvägstempo håller men med takbox och fullt lass på autobahn så sticker den iväg till knappt 1 liter milen. Kör inte med tyngre släp så där vet jag inte.

Det som brukar gnällas på är den 9-växlade lådan som kan kännas nervös. Den har liksom för många växlar att välja på. Jag tycker att man vänjer sig och upplever inga problem, definitivt inte på landsväg. Man kan laborera lite med körlägena (ECO/normal/sport) beroende på last så hittar man rätt. En skräck-upplevelsen är att ryktet säger att motorerna skär ihop. Det är klart att de gör om man kör (diesel-) bilen som en Ford Fiesta med 1,8 km till ICA och tillbaka och servar den en gång var sjätte palmsöndag. Problemet ligger i avgasreningen som beskrivs i en annan tråd här. Uppfattar att det främst var de tidigare motorerna när man bytte från 2,2 Ford till 2,0 LR Ingenium och att tätare olje- och filterbyten hanterar problemet inklusive körning på landsväg. Men visst, konstruktionen är väl inte helt lyckad och vill man vara helt säker får man nog åtgärda det på riktigt. Å andra sidan finns det väl ingen EU6-diesel som inte har problem… Eller så köper du en tidigare DS med just 2,2 motorn.

Upplevde att det var lite svårt att få grepp på utrustningsnivåer och paket. I alla fall från -17 och framåt så att jämföra är bra. Just min bil hade Webasto-värmare och den större navigatorn vilket jag uppskattar. Dock ingen backkamera men med el-dragkrok, men så är det som begagnatköpare.

Kort sagt, jag kan inte säga att jag är missnöjd på något sätt. Förhållandevis billig att äga. Trevlig att köra. Enkel att serva. Känns som en LR – men det är ingen stor Discovery på drygt 2,5 ton med Queen-känsla 😉 Och det är framför allt ingen Volvo. Kan varmt rekommendera den.

EDIT 2022-06-08
Efter 101 mil över nordeuropeiska motorvägar med en medelhastighet strax under 110 km/h (enligt färddatorn) konstaterar jag en verklig förbrukning på 0,796 liter/mil (0,73 lit/mil enligt datorn). Skapligt kan jag tycka med tanke på en vardag genom Tyskland där man växlar frekvent mellan 140+ och kö med 40 km/h. I 150 km/h snurrar motorn 2000 rpm. Antar att hela avgassystemet är urbränt nu…

/

-----------------------------------------------
88" S2A HT diesel -62
Discovery Sport -17

  • Det här svaret redigerades för 1 år, 1 månad sedan av .
  • Det här svaret redigerades för 1 år sedan av .