Svar till: Låsta broms backar, verkstad skåne?

Forum TEKNIK Serie I, II & III Serie III (1971-1982) Låsta broms backar, verkstad skåne? Svar till: Låsta broms backar, verkstad skåne?

#38907
ProfilbildC303
Deltagare

Hej, tackar för alla tips!.

Idag var jag ute i verkstaden, jobbar ganska mycket utomlands så lite svårt att finna tid. De monterade bromsbackarna, nya från England, har inte de förskjutna bromsbeläggen som bilderna visar, både Volvo verkstadspärmen och Landrover bilderna. Så jag bytte till ett annat par som jag hade liggande, kom från en annan firma i England, dessa har de förskjutna beläggen.

Men efter bytt på båda hjulen, kom samma fel igen! Vänster bakhjul helt fast. Så nu börjar jag tro att jag har letat efter felet på fel ställe. Man blir lite blind när man tro sig veta vad felet består i.

När felet uppstår efter ett antal test inbromsningar, typ 5-6 stycken, lyser bromskrets lampan. Nu vet jag inte ifall Landrover har denna varningskrets, ifall inte består den av en balanskolv mellan de två bromskretsarna, och när en av kretsarna tappar tryck, typ läckage, lyser lampan upp. Nu har bilen inget bromsläckage men olika tryck i systemet. Samma som på en Landrover bromsar en krets en cylinder på vardera framhjul och ett bakhjul. Framhjulen verkar inte vara blockerade, har inte känt på hjulen när axeln är upplyft, så helt säker är jag inte.

Jag har två teorier;

  1. Antigen bromsslangen till höger bakhjul eller den sista broms röret har blivit skadat, och skapar den ”backventil”.
  2. Bromsservos huvudcylinder kärvar.

Om det är nummer 2, borde även fram hjulen vara delvis blockerade, eller? Fram cylinder är  1 1/8, och bak 1 1/4. Så kraften är minder och bara på en bromsback, men den borde sitta fast de också.

Några idéer hur at testa vad som är felet.

Jag tänker att provocera from felet igen och sedan lyfta upp fram axeln för att se ifall backarna ligger på även på de främre bromsaren, om de gör så borde det vara huvudcylindern.

TGB11 har något speciellt broms system, bilen har två helt separata broms servon, en per krets. Så det kan tänkas att en kärvar. Jag hoppas inte detta är fallet då de sitter riktigt svårt till.

/Christer