Svar till: Serie 3 -78 renovering eller ny motor

Forum DISTRIKT Skåne Serie 3 -78 renovering eller ny motor Svar till: Serie 3 -78 renovering eller ny motor

#75291
Peter HanssonPeter Hansson
Deltagare

Hej,

Jag har helrenoverat min motor för ca 10 år sedan. Har småbarn så tyvärr ingen tid att hjälpa dig göra jobbet men hjälper gärna med tips.

min var fylld av vatten så fick borra den 0.60 största överdimension och på den tiden efter finanskrisen var det lurigt med vissa delar då underleverantörer gick i konkurs. köpte kolvar från federal mogul, väldigt mycket snyggare än Britpart… Kostade nog dubbla slanten men är belagda på samma sätt som moderna bilars kolvar med antifriktionsbeläggning och vid vägning vägde de i princip samma allihop. Har hört att britpart kolvar kan det skilja mycket i vikt.
Jag jobbade ihop med ett par galningar som trimmade Lancia delta integrale och Ford Cosworth, så blev inspirerad och lättade således vevstakarna en del. polerade bort gjutskägg och viktade dem. Då fanns det tid men begränsad budget, så då vevaxeln var bra och ekonomin begränsad så gjordes inget vid den, men optimalt skulle man ju balanserat den.
Jag portade även toppen, många timmars slipande men tycker motorn går himla fint. Skulle vara kul att prova en standard renoverad bara för att jämföra om det verkligen gjort någon skillnad 🙂

Köp inte britpart packningar, eller köp en renoverings sats och kolla igenom den noga, en del packningar och alla o-ringar/packboxar är värda att ersättas med bättre kvalité. Tänk på att ett kit innehåller packningar till ett antal motorer så allt måste inter ersättas, det blir över 🙂
Framförallt de till bakre vevlagret och den bakre vevaxeltätningen (packbox) måste vara original eller liknande, britpart läcker innan montering. När den monteras så är den som 2 halvor som sitter ihop i botten, man trär den över axeln och sedan limmar man skarven, lägg ändå skarven uppåt och se till att fjädern ligger rätt. Lite pul med detta.
Taiming av kamkedja är också lite knepigt men man gör det steg för steg som boken så går det bra.

Så oavsett om du finner möjlighet att göra det själv eller får hjälp så är det bara att fråga, säkert fler som renoverat dessa motorer som kan ge lite tips också.

Mvh
Peter
Serie II 109 2,25 Diesel
Freelander 2 Td4
Bor mitt i underbara Skåne

Distrikt skåne