Dags för vinterdäck!

Forum TEKNIK Teknikspalten – Allmänt om teknik Dags för vinterdäck!

 • Detta ämne har 2 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast 2017-08-05 14:40 av .
Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #36280
  ProfilbildJohan Karlsson
  Deltagare

  Känns kanske lite märkligt att börja fundera på vinterdäck när det inte varit nån sommar ännu men det skadar ju aldrig att vara ute i god tid. 🙂 Vad kan ni rekommendera? Med bilen (Discovery 2) följde en omgång dubbade Cooper Discoverer M+S från 2003 som nu ska pensioneras. Min känsla är ju att amerikanska däck ligger rätt långt efter europeiska och japanska. Har jag fel?

  Visst är utseendet viktigt på en Land Rover men med tanke på att jag kör bilen dagligen får man nog ändå sätta säkerheten främst. I andra utseende och i tredje terrängegenskaper. Det blir helt enkelt inte mycket kört utanför plogad väg på vintern. 🙁

  Lite tuffare än ett vanligt personbilsdäck får det gärna vara. Det ska vara dubbat men jag kan dubba själv om det behövs. Nokian Hakka Suv?

  Sen funderar jag lite på vilken dimension jag ska välja. Original är ju 235/70-16 men jag ska ha större än så. 235/85-16 ligger bra till. Eller 265/75-16. Blir dessa för breda? Har ju sen barnsben fått höra att vinterdäck ska vara smala för att få bättre grepp…

  edtit: LT2 verkar Nokians däck heta numera. https://www.nokiantyres.se/vinterdack/nokian-hakkapeliitta-lt2/

  #36298
  Mats LundbladMats Lundblad
  Moderator

  Nokia är ju ett märke som alltid brukar leverera bra vinterdäck och är säkert köp. Jag håller med om att Europa och Japan ligger flera steg före jänkarna i utveckling men trots det har jag kört Defendern flera år på Nordamerikanska Avalanche och tycker de skött sig bra.

  Är inte de dimensioner du föreslår lite väl stora på en Discovery II? Om jag minns rätt är 245/75×16 den största dimension man med säkerhet får plats med utan modifieringar.

  #36300
  ProfilbildJohan Karlsson
  Deltagare

  Vem har sagt att jag kör utan modifieringar? 😀 Men tack för varningen. 🙂 Bilen är höjd 4 cm med fjädrar från OME och sen fick jag montera Flatdog skärmbreddare på eftersom det ändå blev för trångt med 265/75-16.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.