Egr bekymmer

Forum TEKNIK Discovery Discovery 3 (2005-2009) Egr bekymmer

 • Detta ämne har 5 svar, 1 deltagare, och uppdaterades senast 2017-01-06 16:39 av .
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #29274
  ProfilbildSLRK Forum
  Administratör

  [Originally posted by Salle]

  Hej, gjorde även ett inlägg på ett tidigare inlägg som Simon hade om en Blankning av Egr, men visste inte om jag skulle gör ett eget inlägg med tanke på att det ändå handlar om samma sak. Lyckades inte att ta bort det inlägget jag gjorde på Simons, så Simon, du får gärna ta bort det på något fiffigt sätt: Tack på förhand!

  Har en Disco från 200709. Då jag har en felkod på den vänstra EGR’n, motorlampan lyser och det finns ingen ork förrän man kommer uppåt 2500rpm.

  Ett första steg kanske är att köpa en IID Tool BT, känns som en mer eller mindre livsnödvädig grej :)

  kollade upp mitt VIN-Nr via länken nedan;
  http://www.disco3.co.uk/wiki/VIN_Details

  och tittar man på mitt nr (SALLAAA148A) så har jag en årsmodell som heter (8) 2008 eller 2008,5 men ingen med PDF så min fråga är då; Går min bil att blanka eller är det bara att köpa en ny Ventil?

  frågorna jag ställer mig till att börja med är:
  – Går det ens att blanka min bil på min bil?
  – Hur ska man gå till väga med att byta den eller blanka dem?
  -Vad ska man beställa för blanking-kit och vart ifrån är bäst?

  Är detta rätt blanking-kit?
  http://www.island-4×4.co.uk/blanking-td … -2950.html

  Tänkte köpa denna eller finns det någon annan som är bättre?
  http://www.island-4×4.co.uk/integrated- … 27303.html

  vad mer kan tänkas Behövas?

  Är väldigt tacksam för alla hjälp jag kan få!
  kanske rent av finns någon i närheten av Vänersborg som kan hjälpa mig mot en peng?

  #29276
  ProfilbildSLRK Forum
  Administratör

  [Originally posted by PeterTh]

  Hej
  Har du DPF kan du inte blanka EGR-ventilerna eftersom de deltar i regenereringen av partikelfiltret. Nu verkar ju inte din bil ha något partikelfilter så då kan du blanka men för att undvika check engine lampan eller ännu värre limp home läge så måste du antagligen installera en patch från BAS (Bells autoservice) som du kan göra med en IID-tool precis som Simon har gjort. Själva blankningen är inte speciellt svårt men lite pilligt.

  Det finns egentligen inga nackdelar med att blanka EFR-ventilerna förutom en tveksam miljöeffekt och en säker 2:a på besiktningen om det upptäcks (syns inte att rören saknas under motorkåpan och du ska inte få problem med avgasvärden). Fördelarna är givetvis att man kan glömma bort EGR-ventilerna och inte betala dyra pengar för att byta dem vilket dessutom är trångt och bökigt. Du slipper också all denna svarta skit som man fyller på i spjällhuset. Om du vill veta hur det ser ut efter ett antal tusen mil med EGR-ventiler kan du ta bort och göra rent MAP-sensorn som sitter ovanpå spjällhuset. Den är troligen full med svart gegg om du aldrig har tagit bort den (sitter bara med en torx-skruv).

  När jag blankade mina ventiler tog jag bort det rör som sitter mellan respektive EGR-ventil och spjällhuset. Man sätter sedan en "blanking plate" vid varje EGR-ventil (t ex som de du länkar till) och en där varje rör ansluter till spjällhuset, dvs totalt 4 "blanking plates". Det är lite trångt nere vid ventilerna men det går ganska lätt. Spjällhuset är i plast så man får tänka sig lite för. Jämfört med att byta EGR-ventiler är det en barnlek. Sedan rekommenderas/krävs det att man tar bort den sk "butterfly valve" i spjällhuset vilket jag också gjorde. Lite pilligt men helt ok att göra. Det finns ett antal leverantörer av blanking kits, t ex BAS. Gör en sökning på ebay.co.uk så kommer du att hitta flera.

  //Peter :smt006

  #29278
  ProfilbildSLRK Forum
  Administratör

  [Originally posted by 5450]

  Hej Andreas
  Såg ditt inlägg i "min" tråd också. Vet inte om jag kan kalla mig för en hejjare på detta men tycker inte att det var speciellt svårt om än lite pillrigt. :D
  Jag vet inte om jag är rätt person att svara på alla dina frågor men kan i alla fall komma med lite input och glada tillrop.
  Om du har en MY2007 utan DPF så påstår jag att det inte ska vara några problem att blanka dem. Dock så kommer du att behöva uppdatera din ECU och det enda alternativet jag hittade var BAS, Bells Auto services http://bellautoservices.co.uk/ . Tyvärr så stödjer deras programvara endast IIDTOOL vilket gjorde att jag åkte på den kostnaden också.
  Om du ska byta eller blanka beror nog lite på hur du själv tänker kring bilen och framtida kostnader. EGR-ventilerna verkar vara ett problem på våra bilar så du kommer troligen att få problem med den andra snart också. Det finns folk på forumet som bytt fler gånger och då rullar pengarna iväg. Jag resonerade så att jag kommer vilja behålla min bil många år och då blir det billigare på sikt att blanka dem. Hur du resonerar kan bara du svara på. :wink:
  Vilket blanking kit som är det bästa vet jag inte. Jag beställde mitt från BAS i samband med IIDTOOLet. Det är ingen hjärnkirurgi i detta kit. 4 metallplattor och lite o-ringar.

  Som jag skrev i den andra tråden så var det inte speciellt svårt. Du blankar båda sidor samtidigt och har du hållit i verktyg tidigare, är på bra humör och radion på vettig station så fixar du detta på två timmar. För mig tog det tre men då blev jag tvungen att hämta mer verktyg och riva mer. Något som BAS påpekar är viktigt är att plocka bort Butterfly valve. Inte heller speciellt svårt men pillrigt och skitigt. Jag tog bort de två kontakterna som satt på "butterfly housing" och kunde på så vis lätt ta med mig "huset" till arbetsbänken istället. kolla BAS hemsida under EGR blanking. Där finns det en instruktion som var ganska lik till pre MY2007.

  Många berättar om riskerna med att blanka men jag har inte hittat något om nån som faktiskt fått problem. De flesta vittnar om bättre prestanda och förbrukning. Personligen märker jag ingen skillnad på min bil.

  IIDTOLLet är mycket smidigt med BT gränssnittet. Enkelt handhavande och mycket beskrivande text om vad som sker. Kan rekommenderas. Faultmate msv2 som jag också har känns uråldrigt i jämförelse. Sen är det ett annat gränssnitt också så kanske inte så snällt att jämföra dem så…

  Lite blandade svar. Har du fler frågor eller vill att jag förtydligar mig så är det bara säga till. Om inte jag kan svara så finns det de med mer erfarenhet än jag i denna klubb. :D

  Lycka till

  //Simon

  #29280
  ProfilbildSLRK Forum
  Administratör

  [Originally posted by 5450]

  Nu han Peter före så lite dubbelinfo, men det skadar nog inte. :D

  #29283
  ProfilbildSLRK Forum
  Administratör

  [Originally posted by Salle]

  Tack så jättemycket för dem snabba och utförliga svaren!!

  Jag kommer definitivt att blanka och hoppas på att bilprovningen inte märker något. Får blanda i lite paraffinolja som man gjorde förr..

  Om nu bilen redan kommit i "limpa hold" är det då några bekymmer att utföra detta, eller är det bara att ta bort felkoderna efter man har gjort arbetet?

  Vad är det för patch jag ska ha?
  Ska man beställa allt från Bells,något billigare på det andra stället jag länkade tidigare om.

  #29285
  ProfilbildSLRK Forum
  Administratör

  [Originally posted by PeterTh]

  BAS har utvecklat en patch som lurar bilen att den har EGR-ventiler. Fram till 2006 behövdes den inte men bilar efter 2007 med annan miljöklassning kan oftast inte blankas utan att man får Check Engine lampan lysande. Patchen fixar det problemet. Den kan laddas upp till bilen med bl a IID-tool. Du köper patchen från BAS. Du kommer inte att få problem med avgasvärden på besiktningen. Det enda problem du kan få är om de märker att du har blankat ventilerna men då måste de lyfta av motortäckningen. Parafinolja är inte att rekommendera…

  //Peter

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.