Funderingar kring takbågar för rails

Forum TEKNIK Teknikspalten – Allmänt om teknik Funderingar kring takbågar för rails

 • Detta ämne har 2 svar, 1 deltagare, och uppdaterades senast 2016-08-30 08:56 av .
Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14606
  ProfilbildSLRK Forum
  Administratör

  [Originally posted by #1725]

  Hej
  Jag är ganska trött på att takbågar/lastbågar för Rails adderar så mycket extra höjd till bilen, dels från ett framkomlighetsproblem med alla låga garage och dels för att det blir ökat luftmotstånd.

  Jag har idag en Disco 3 med Disco 4 rails, de som går ända fram även över den nedsänkta delen av taket, och jag funderar på att bara montera raka lastbågar tvärs över railsen. Alltså utan fötterna till bågarna. Min fråga till expertisen är hur ställer sig till detta upplägg ->

  I railsen lägger jag en gängad bricka som via en lagom lång insexbult håller fast lastbågen. Det gör att jag kan lossa bulten, skjuta bågen och dra åt igen. För er som haft ett Frontrunner takräcke så funkar detta bra – där lägger man en M8 mutter i räcket och kan montera vilka tillbehör som helst, var som helst, utan att behöva speciallösningar.

  Idén i sig funkar på samma sätt men jag ser en risk i att railsen är för klena för att klara belastningen av en ca 30×30 mm bricka som det sitter en lastbåge i – vad tror ni?
  Den andra risken är att brickan blir för tunn för att kunna ha tillräckligt mkt gäng så att lastbågen hålls fast? Jag vill inte att bulten ska gå rakt igenom och pressa ner på botten i railsen.

  Jag har inte måttat ännu så det är ett teoretiskt resonemang, vem vet en lastbåge utan fötter kanske sviktar så pass mkt att den når ner i taket. Railsen är ju inte många centimeter höga.

  Fredrik

  #14607
  ProfilbildSLRK Forum
  Administratör

  [Originally posted by senihol]

  Så ser Thules lösning ut i stort sett. Ett plattjärn med en påsvetsad skruv (M6 fingänga).
  Jag tror den svagaste punkten i din lösning är gängan i brickan. Det blir så lite gods (3mm?) att gängan blir svag. Svetsa istället så håller det!

  Om bågarna bågnar så mycket att de tar i taket kan du alltid komplettera med en distans på nån cm mellan rail och båge.
  (Ja, jag har också tittat på det, men än så länge duger mina Thule lasthållare)

  En sak bara, railsen är inte parallella!

  #14608
  ProfilbildSLRK Forum
  Administratör

  [Originally posted by #1725]

  Hej
  Ja att förstärka brickan med en påsvetsad mutter är nog vettigt för att inte riskera något där. Som jag skrev så har jag inte mätt upp något ännu men med rails som inte är parallella så behöver jag fundera på hur bågarnas infästning ska göras för att vara så flexibel som möjligt. Alternativt blir ju att kanske ha fler bågar om avståndet spretar för mycket – 1 fram, en på mitten och en bak.

  Min tanke är kanske inte att behöva vara så flexibel men det hade varit smidigt om det funkade. Jag kommer behöva köra cyklar och kanske lite bråte samt tänkte montera en LED bar i underkant på den främsta bågen.

  Fredrik

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.