Körteknik: Vinterväg

Forum ALLMÄNT Övrigt snack Körteknik: Vinterväg

Etiketter: 

 • Detta ämne har 3 svar, 3 deltagare, och uppdaterades senast 2017-12-06 08:04 av .
Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #38142
  Mats LundbladMats Lundblad
  Moderator

  Det är mycket mer snack om tekniska frågor än om annat så jag startar en tråd om körteknik på vinterväg. Jag hoppas det dyker upp fler trådar kring körteknik så kanske vi kan bygga upp en stor kunskapsbas på hur man kör likväl som hur man skruvar.

  ps. Jag vet att det finns experter på olika körning i klubben med bland annat militär utbildning och det finns säkert flera som är duktiga på t.ex. ECO-driving så det vore kul med fler körtekniktrådar.

  #38143
  Mats LundbladMats Lundblad
  Moderator

  Så till själva körtekniken.

  Jag har precis börjat öva på att vänsterbromsa på krokiga småvägar. En körteknik som kommer från rallyskogarna men som faktiskt kan användas även i vardagshastigheter.

  Hur gör man? Vid vardagshastigheter har man redan en rimlig hastighet och förmodligen rätt växel fram mot en kurva men man vill ta ner hastigheten en del in i kurvan för att ha goda marginaler. (Därför hoppar vi rallydelen med att växla ner 2-3 växlar samtidigt)
  Man närmar sig kurvan och väljer då att bromsa ner farten försiktigt med vänster fot och man har kvar foten lätt på bromsen även i början av kurvan. Väl inne i kurvan lättar man försiktigt på bromsen samtidigt som man möter upp med gasen med höger fot.

  Vad händer? Det man uppnår är att bromsar man in mot en kurva så flyttar man bilens tyngdpunkt framåt och trycker ihop framfjädringen. Genom att ligga kvar med lite broms in i kurvan behåller man tryck på framhjulen och kan därför svänga lättare. När man sedan smyger upp bromsen och möter upp med gas flyttar man tyngdpunkten mjukt från framhjul till bakhjul.

  Varför? Eftersom man kan fortsätta bromsa in i kurvan behöver man inte bromsa lika hårt om man blir överraskad av en kurva som kommer snabbare eller är snävare än man trodde. Eftersom man bättre kan styra viktbalansen i bilen får man färre överraskningar i form av att bilen går rakt fram eller bakändan slänger ut.

  #38145
  ProfilbildJohan Karlsson
  Deltagare

  Intressant. Det ska provas i natt på väg hem från jobbet. ?

   

  #38146

  Kort varning, om ni aldrig provat att bromsa med vänster förut, gör inte detta första gången i en kurva på hal väg. Det har en tendens att bli lite hårdare än man tänkt sig…

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.