Problem med skärm och ljudsystem

Forum TEKNIK Range Rover Range Rover L322 (2002-2012) Problem med skärm och ljudsystem

 • Detta ämne har 12 svar, 4 deltagare, och uppdaterades senast 2019-05-08 21:23 av .
Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #41673
  WalleWalle
  Deltagare

  Hej
  Tänkte kolla här om någon är expert på det optiska ljudsystemet i min Range Rover L322 -07.

  Allt började för ett halvår sen när ljudet började försvinna när man lyssnade på radio. Ljudet kom och gick och när ljudet slutade blev även CD, TV, Radio knapparna gråa och det gick inte att trycka på dom. Efter ett tag kom RR loggan kom upp på skärmen och volumknappen blinkade istället för att ha fast sken. Inget ljud kom från stereon kom heller.

  Gick då igenom många forum och hittade att Bluetooth modulen kunde krångla, så kopplade förbi den. Kändes som det var problemet då det fungerade i en vecka, men sen kom problemet tillbaka. Testade då att koppla förbi några andra enheter i samma utrymme, och när jag kopplade ihop dom optiska kablarna på radio modulen fungerar radion igen dock ljudet igen men går ej att byta kanal eller andra funktioner såsom byta till CD eller TV. Då jag trodde att det var radiomodulen som hade kraschat beställde jag en bättre begagnad från Ebay. Tyvärr blev det ingen skillnad när jag testade den ”nya” modulen. Är det någon som har haft något liknande problem eller är en expert som man hjälpa mig hur jag ska kunna hitta problemet?

  Vänliga hälsningar David

  Range Rover l322, 2007

  #41764
  Peter HanssonPeter Hansson
  Deltagare

  Hej David,

  Med tanke på vad du gjort så tror jag du har rotat i vänster bak, d-Stolpe bland modulerna?
  Kolla om det finns minsta antydan till fukt här? Ganska vanligt med vatten läckage (kommer felet oftare efter regn eller tvätt?) den modulen som brukar ta stryk är förstärkaren, och kontaktstycken som ärjar.
  Har du möjlighet att ta bilder på hur skärmen ser ut när felet uppträder?
  Det låter som ett MOST fel, tyvärr rätt svårt att felsöka, det effektivaste är att, med felet framme koppla förbi en modul itaget med MOST prisma, vilket det låter som du har?

  Mvh
  Peter
  Serie II 109 2,25 Diesel
  Freelander 2 Td4

  Distrikt skåne

  #42003
  WalleWalle
  Deltagare

  Hej Peter.

  Tack för ditt svar. Stämmer att jag har varit i bakluckan och felsökt. Ingen fukt där bak och har jag testat att koppla förbi alla moduler. Visade sig att en modul(se bild 1) inte hade ström till sig. Så löste ström fram till den och radion och skärmen hoppade igång. Men då kom nästa problem…kan inte byta till nåt annat(cd,aux) och bränsleförbrukningssidan är helt blank, inga värden(bild 2). Kan koppla in mobilen men står på telefonsidan att den inte är ihopkopplad. (Bild 3) Har nog lagt 40 timmar totalt med felsökning och letade på olika sidor efter en lösning…orken börjar tryta lite 🙁
  Har du någon lösning så vore jag evigt tacksam.

  Mvh David

  Range Rover l322, 2007

  Bilagor:
  #42036
  Peter HanssonPeter Hansson
  Deltagare

  Hej,

  Jag har tyvärr inte tillgång till TOPIx längre, skulle vilja se på el-schemat.
  Om vi går tillbaka så det problemet du hade i början att den bara visade LR loggan, det tyder på MOST ring break, alltså avbrott i fiber ledningen.
  Men det problemet har du inte alls längre?

  Modulen som saknade ström är TMC, eftersom den ligger på MOST så kommer den att orsaka avbrott när där inte är ström till den.
  Så vitt jag kan minnas finns det ett Infotainment relay som slår till ström till alla infotainment moduler.
  Med tanke på tiden du lagt med förutsätter jag att ström och jord har kollats till alla infotainment moduler?

  Om vi vänder på det, vilka funktioner har du som fungerar nu, är detta permanent eller har du några intermittenta problem?

  Hade varit intressant att se den uppkopplad mot ett diagnos instrument, inte för att man brukar få ut några hjälpbara felkoder när det är fel på MOST, men man skulle kunna få bekräftat att allt kommunicerar rätt.

  Är alla original modulerna återmonterade eller sitter det någon begagnad modul kvar? Gör det de, så återmontera orginal modulerna så där inte är nått problem med mjukvaru mismatch

  Mvh
  Peter
  Serie II 109 2,25 Diesel
  Freelander 2 Td4

  Distrikt skåne

  #42044
  WalleWalle
  Deltagare

  Hallo där Peter
  Nej det stämmer. Sen jag löste ström fram till TMC så fungerar radion igen och loggan försvann och jag kom in i ”menyn” på displayen igen. Så förmodligen var problemet i MOST systemet vilket gjorde att systemet gick i ”felläge”. Problemet som kvarstår är många. Jag försöker tex ändra datum och klockan, men det enda som kvarstår är klockan….datumet går tillbaka till år 2003 efter att jag har försökt ställa in dagens datum. Navigationen fungerar som vanligt, men på mediamenyn kan jag inte trycka på CD eller AUX eller DVD. Dock kan jag komma in på menyn för skärmarna i nackstöden. Det går att koppla upp sig med telefonen men det står som sagt att den inte inkopplad. Som tidigare bilder så är det helt blankt på bränsleförbrukningssidan. Det skumma är att jag får upp bränsleförbrukningen i displayen under hastighets/varv räknarna, så det känns som själva lcd-skärmen lever sitt eget liv.
  Jag har kollat så det går fram ström till alla övriga moduler, och det är alla originalmoduler som sitter i bilen nu. Först trodde jag när skärmen började krångla att det var Bluetooth enheten som strula då många haft problem med den, men den verkar ju fungera då den kopplar upp sig mot telefonen.

  Ja det vore väldigt intressant att koppla upp ett diagnos instrument, kanske nåt går att tyda från det? Vad är TOPIx för något?
  Vänliga hälsningar
  David

  Range Rover l322, 2007

  #42106
  Peter HanssonPeter Hansson
  Deltagare

  TOPIx är JLR’s verkstadsmanualer mm online
  Ingen som har el-schema liggandes?

  Mvh
  Peter
  Serie II 109 2,25 Diesel
  Freelander 2 Td4

  Distrikt skåne

  #44472
  WalleWalle
  Deltagare

  Hej Peter

  Verkade inte som någon verkar ha något el-schema liggandes 🙂

  Har lyckats hitta felet, gick inte fram någon + ström till TMC, tror den styr radiokanalerna. Satte + ström bara för att testa och då hoppade radion igång. Dock så är det endast radion som fungerar. CD,DVD och AUX fungerar inte att trycka på. och ingen back-kamera, och ingen bränsleförbrukning på touchskärmen och så fungerar bränsleförbrukningen på displayen under varv och hastighetsmätarna. Det är minst sagt skumt…Jag börjar undra om det inte nåt i touchskärmen som har gått sönder. Alternativt att förstärkaren har gått och gör att dessa funktioner inte fungerar. Skillnad vore om man hade gott om pengar så man kunde testa att köpa en bättre begagnad touchskärm eller förstärkare för att testa om det är någon av dom enheterna som bråkar, men har inte den möjligheten tyvärr 🙁

  Med vänlig hälsning David

  Range Rover l322, 2007

  #44474
  Peter HanssonPeter Hansson
  Deltagare

  Hej David,

  Ska försöka få tag på el-schema, men bränsleförbrukningen kommer via CAN bus till instrumentet från motorstyrenheten.
  Om jag minns rätt så på en -07 så är där även CAN bus till ICM/ACM alltså huvudenheten. IMC/ACM håller även radio funktionen.
  Om TCM inte har ström så den modulen ligger nere så dör även MOST (fiber busen) och då ligger hela systemet nere, så det låter logiskt att du fått liv i det med lite ström.
  Frågan är, varför är där ej ström till TCM och vad mer går den ström matningen till som ev. kan orsaka mer fel. El-schema någon 🙂

  Touch skärmen är bara en skärm, den visar den info som skickas till den så jag tror inte att den orsakar problemet.
  Förstärkaren håller vissa funktioner för sourrund osv men inget mer.

  Om du ska köpa och chansa så tror jag på IMC/ACM, någon i klubben som kan tänkas pilla ut sin och flytta över för att testa kanske?

  Mvh
  Peter
  Serie II 109 2,25 Diesel
  Freelander 2 Td4

  Distrikt skåne

  #44481
  WalleWalle
  Deltagare

  Hej.

  Måste börja med att tacka dig att du hjälper mig Peter, det är så jäkla uppskattat.

  Gällande TMC strulet med strömmen så börjar man undra om det är kabelbrott nånstans och om fler kablar kan vara inblandade i det. Har gått igenom varenda säkring i bilen, men alla är hela.
  Går det att söka efter el-schema på nätet eller är det bara verkstäder som har tillgång till det?
  Min undran är om jag ska försöka gå igenom all kablage i balkar för att se så det inte är skadat, men samtidigt är ju dessa dragningar skyddade så det kanske är fel väg att gå.

  IMC/AMC, vad har den för funktion och var är den placerad?

  Mvh David

  Range Rover l322, 2007

  #44484
  ProfilbildPatrik Edfors
  Deltagare

  https://slrk.se/ finns en meny som heter Teknik, under denna väljer du Handböcker/Manualer du kan registrera dig på den sidan och sedan så kostar den en slant att få fram elschemat på just din bil. Kostar ca 90 pund för all information, inklusive elschema till en specifik bilmodell och årsmodell för att ha det tillgängligt i en månad.

  #44485

  Hej
  På ebay finns det servicemanualer och elschema att köpa för att sedan ladda ner för under 200kr.

  //Niclas

  '06 RRS V8 4,4l
  Eftermonterad elektriskt låsbar diff bak
  Eftermonterad elektriskt justerbar rattstång
  Eftermonterad ACC (adaptiv farthållare)
  IIDTool BT

  #44575
  WalleWalle
  Deltagare

  Tack Patrik och Niclas. Ska se om jag kan om jag kan skaka fram något el-schema för en billig peng. Med vänlig hälsning David

  Range Rover l322, 2007

  #44582
  ProfilbildPatrik Edfors
  Deltagare

  Manualerna på Ebay är oftast OK. Men just när det gäller elschema är det ibland lite svårare då det kan skilja mellan utrustning och utförande inom samma årsmodell, då använder jag Topix, då vet man att man får rätt för just sin bil, med rätt chassinummer. Du kan ta en kort prenumeration och skriva ut schemana till PDF och spara dom, så har du kvar dom och kan felsöka i lugn och ro.

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.