Säkerhetsbälten bak

Forum TEKNIK Serie I, II & III Serie III (1971-1982) Säkerhetsbälten bak

 • Detta ämne har 3 svar, 3 deltagare, och uppdaterades senast 2017-12-17 23:51 av .
Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #37051
  ProfilbildSpeedySpeedBoy
  Deltagare

  Hej!

  Hur ser era bakre säkerhetsbälten ut på era bilar. Jag har en 109 från -75 som jag ska regga in, ursprungligen från finland, men den har inga bälten bak, och det går tydligen inte för sig. Överväger att montera, men jag skulle vilja se hur de svenska bilarna såg ut.

  #37525
  Profilbildfredrik Pehrson
  Deltagare

  Hej!
  Jag har en S3 88 från -73 som jag renoverar och tänkte göra samma sak med. Min är LB-reggad idag men ska registreras om för 6 pax. Jag ringde en besiktningsingenjör och fick svaret att det inte skulle vara några problem så länge jag INTE monterade bälten bak. Vill jag ha bälten måste dessa intygas av LR att de är godkända. Min tanke är att sätta bälten som monteras av vid besiktning. Så här säger lagen:
  4 §     Personbil av 1970 eller senare års modell skall ha bilbälten i framsäte. Dessa bälten skall vara trepunktsbälten, utom för mittplats och för annan sittplats om övre fästpunkt inte utan stor olägenhet kan anordnas som får ha höftbälte, som i personbil av 1974 och senare års modell skall vara försedda med upprullningsdon.
   Personbil av 1971 eller senare års modell skall även ha bilbälten i baksätet. Dessa bälten skall vara trepunktsbälten, utom för mittplats och för annan sittplats om övre fästpunkt inte utan stor olägenhet kan anordnas som får ha höftbälte, som i personbil av 1975 och senare års modell skall vara försedda med upprullningsdon.  Bilbälte för annan sittplats än vid dörr i fordon av 1978 eller tidigare års modell får dock vara s.k. diagonalbälte.
  Sittplats vilken utgörs av längsgående säte, bakåtvänt säte, klaffsits eller är mittplats på säte i en personbil av 1983 eller tidigare års modell vars sätesbredd är mindre än 1 350 mm behöver dock inte ha bilbälte.

  #37526
  ProfilbildSpeedySpeedBoy
  Deltagare

  Tack för ett utförligt svar Fredrik!

  Jag har också varit i kontakt med en besktningsingengör, och det han meddelade mig ledde till att jag hamnade i ett moment 22. Bilen kommer från ett EU land, så det underlättar, men för att regga in den som personbil så måste jag ha godkända bälten bak monterat, vilket förstås är omständigt. Men då undrade jag om jag kunde registrera den med endast en passagerare, och fick då svaret att då blir passagerarutrymmet för litet i förhållande till ”lastutrymmet”, och jag blir då tvungen att lastbilsregga den, med godkänt lastförskjutningsskydd, vilket är ett dussin steg i fel riktning. Helst av allt vill jag ju personbilsregistrera den för åtminståne 5 plus förare, alltså tre fram och tre bak. Men då är min tanke att jag ska se hur infästningar för bälten ser ut i en svensk bil av samma år, och se om det är något som går att montera, utan att det blir trafikfarligt på något sätt.

  Det mest komiska i sammanhanget är att bänkarna i lastutrymmet är godkända för passagerare utan vidare, om man ska tolka lagtexten. Så där kan man ju klämma in fyra personer på registreringsbeviset om man ska hårdra det, och således komma runt hela problematiken med utrymme för last respektive personbefordran. Men riktigt så skrupelfri vill jag inte vara…

  #38305

  Jag har en 88. Av årsm. 1971.

  Den är lbreg. Med två passagerare. Inga bilbälten nånstans. Två fällsitsar i bak, och en mittensits i fram. Inga besiktningsproblem…

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.