Tips: återställa ”adaptive values”, GEMS V8

Forum TEKNIK Range Rover Range Rover P38A (1995-2002) Tips: återställa ”adaptive values”, GEMS V8

 • Detta ämne har 0 svar, 1 deltagare, och uppdaterades senast 2020-05-23 10:49 av .
Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #65975
  Robin VetterRobin Vetter
  Deltagare

  Hej forumet,

  Efter två års identitetskris bestämde jag mig för ett par månader sen för att återimportera min P38 från dödsriket. Med det kommer också obligatorisk närvaro här känns det som (medlemsavgift betalas på måndag!).
  Jag ska försöka dela med mig lite av min renoveringsresa efter hand, och redan nu har jag faktiskt löst en grej som jag tänkte dela med mig av. Ber om ursäkt ifall det redan diskuterats på forumet!

  Anledningen till att P38an hamnade på uppställning var en stökig TPS, som gjorde att varken tomgång eller körning fungerade särskilt bra (läs: alls). Trött som jag var vägrade jag blankt betala de typ 1200kr som engelska skrotar skulle ha för en fräsch TPS, och var istället på sälj-/skrot-stigen. Spola fram till när jag hittade en rimligt fräsch TPS för ett par hundra på eBay, beställde hem den och fick nytänt intresse för att få fart på högen.

  Utbytt TPS, fixad IACV, nya o-ringar på spridarna och massor av småfix ledde till en motor som gick rent och jämnt, men med en tomgång uppåt 2500rpm. Tusen timmar av desperat googling senare hittade jag faktiskt en lösning! Den tänkte jag dela med mig av här.

  https://discoweb.org/index.php?threads/reset-adaptive-values.92885/ <—- I den här tråden hamnade jag till slut. Diskussionen gäller egentligen en Disco, men med samma GEMS-system och samma problem som jag hade.

  I tråden har användare robertf lagt upp ett enkelt program som han satt ihop för Windows, unix och MacOS och lite längre fram en länk till Android-appen han skrev mot slutet. Allt programmet gör är att prata med ECU:n i fråga för att säga typ ”dags att börja om från början, glöm allt du kan!”, och vips har man återställt alla adaptionsvärden.

  Det fina är också att det räcker med en vanlig OBD2-adapter, med vissa förbehåll…

  Jag har inte fått Windows-programmet att funka (eftersom jag knappt har en Windows-dator) och eftersom jag beställde en OBDLink SX (USB) kunde jag inte köra Android-appen – den kräver Bluetooth. Alltså blev det MacOS-versionen av programmet för min del. Om nån får för sig att använda Windows- eller Android-varianten av programmet: säg till! Jag är väldigt nyfiken på hur bra/dåligt det funkar.

  Hur som helst var jag tvungen att trixa lite för att få till det med min dator: koden är skriven med antagandet att OBD-interfacet kommer prata med datorn med datorn i 38400 bps, mitt interface hade en standardinställning som sa 115200 bps. Jag var alltså tvungen att gå in och ändra lite i hur interfacet jobbar. Allt finns i ett inlägg i tråden ovan, men om någon behöver hjälp är det bara att hojta till!

  Det var egentligen det hela, och jag hoppas att den här tråden blir tillräckligt sökbar för att hjälpa den som nån gång behöver göra en återställning av det här slaget.

  Det var allt för nu!

  Range Rover p38 4.6 HSE -98
  Alltid finns det väl nånting att laga?

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.